Saturday, November 30, 2013

Selfie Melfie.....

Assalamualaikum...
 
Tengok tajuk kompom dah dapat agak dah kan...
 
 
 
Hehehehe biasa lar project sabtu cenggini lar...
Datang keje cam cukup kan syarat jek...Lagipun halfday je dari
kene deduct $$$$$$ fullday punya lagi haru biru...
 
Me kan ada lar berangan angan nak try buat bisness kecil
kecilan...Tapi sume dalam proses lagik...Tengok lar nanti
kalau apa yang di rancang dah menjadi kenyataan akan me canang kan..
 
Balik ni nak melayan budak baru sunat nak pegi jenjalan...
Sian dia bosan duduk kat rumah jek...
 
So happy weekend peeps...
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!

Friday, November 29, 2013

Souvenier Lagik....

Assalamualaikum...
 
N3 kali ni me nak share souvenier dari officemate yang baru
balik dari bercuti cuti an ke Thailand...

Pica cam kelam...HP tak baik lar...
 
Nak kata beg duit boleh , beg letak hp pun boleh...
Name NORA tu me lar ye...Kat office nie they all called me as
Nora...Memang semenjak me masuk sini lagi memang itu lar
nama yang they all panggil....Dulu siap pesan kat kengkawan kalau nak call
me kat office jangan panggil Yean or Azah...Memang mampus dia orang
tak kenal padahal perempuan melayu terakhir kat sini me sorang jek...
 
Tapi menjak office dah pindah DC & dh ada receptionist melayu
baru lar ok...Tak payah nak pesan pesan sangat lar...
Ngeh ngeh ngeh...
 
Wassallam..
 
Thank you or reading this entry!!

Jom Skodeng Activity Danish...

Assalamualaikum...
 
Salam 25 Muharam dan Sannah Helwah buat anak sedara me
Nuramalina Natasha hari ni....Semoga menjadi insan solehah bila
besar nanti...In Sha ALLAH...
 
Nak sharing doa setelah bangun dari tidur...
 
"Alhamdulillah hillazi ahyana ba'dama amatana wailaihinnusyur"
Bermaksud - Segala pujian bagi Allah yang menghidupkan kita setelah
mematikan kita dan kepadaNya kita dikembalikan...
 
Ni pulak pica budak yang baru 3hari sunat tapi cam
dah bosan duduk jek...Kejap kejap bangun kejap kejap duduk lagi...
Nak turun bawah tak lar kan....Memang tak dapat permission lagi...
 
Jom tengok activity dia semalam...
 
 



Sambil melayan kebosanan yang bersarang Danish berzikir...
Dulu ada yang count tekan tekan tuh...Ntah mana ntah dah ilang
so pakai tasbih je lar...
 
Dulu dia selalu ikut atok dia ke masjid tak kira apa waktu solat...
Ramai jugak lar kawan kawan atok dia pesan
belajar rajin rajin dah besar nanti ada tokoh jadi ustaz/imam muda...
In Sha ALLAH....Semoga apa yang di perkata kan menjadi kenyataan...
 
Aaminn..
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!!

Thursday, November 28, 2013

Tea Break...

Assalamualaikum...
 
Tea break lar sangat....Kat sini tak de tea break atau yang seangkatan dengan nya...
Nak makan time bila pun tak de sapa nak larang...Makan je lar slagi boleh...
Tu yang jadi badan gebuuussss semacam nie...
 
Tadi pagi me tayang pica bekpes makan quaker oat jek...
La ni nak tayang pica tea time pulok...
Mug air sama jek...Ye lar takkan la pagi nak pakai lain petang nak
pakai lain kan...Harusss la yang sama jek..
 
Nescafe panas with bun chicken floss from Moonlight..
 
Suker sangat chicken floss nie...Kalau pegi kedai roti memang tak beli
yang lain mesti beli yang ni jugek....
 
So pada sesapa yang berhajat nak belanja me bun nie...Tengok betul betul
nama dia ye & mana mana kedai roti harus ada bun nie...
 
Macam berangan jek , macam perasan jek ada orang nak belanja...
 
( ' ' ,)....
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!


Cerita Ku Cerita Mu....

Assalamualaikum...
 
Salam 24 Muharam 1435H...
 
Eeeeee tajuk ntah apa2 jek...Hantam saja la labu..Hikhikhik.
 
Now there is one thing that is request by si muncung itik(Darien)..
Eh pasal called him muncung itik plak....Sebab memang dia suka
buat muncung itik....
 
Nak tau apa yang tengah dia request sekarang nie...
 
 
Photo by Mr.Google....
 
Motor kecik ni dia dah lama request....Dia minat sesangat ngan motor ni...
Harga almost cecah 1k...Dah merata we all tanya ada yang paling murah pun
dalam RM8++....Hoccay tak Pa....?
 
Dah standby helmet motor tak beli lagik...
Helmet ni pun nak cecah rm60 jugak padahal helmet budak je pun...
Masa baru beli helmet ni ada dia punya cover tapi tunggu motor
tak kunjung tiba sampai pecah dah cover dia...
 
Pica yang dah lama sangat sangat kalau di belek belek best pulok....
 
Daniel & Azri(anak sis)..
Time ni kalau tak silap Daniel just 7 yrs...Dia ni hati kering sikit..
Suker mencuba sesuatu yang advantures..
Dia minat main sukan motor...Motor kecik tu lar...Dulu banyak tempat
ada main motor kecik ni...Daniel selalu main kat belakang
The Store Pandan...Siap masuk ahli lagik..Since litar ni dah move on to
Pasir Gudang...Dia dah stop main dah...
Kat belakang dia tu litar lumba lar...
 
Siap ada peminat cilik lagi...Hahahaha...
Peminat dia adik adik dia jek la...
 
Suker tengok Princess time nie...Gebuuusssss....
Sekarang kegebuuuuussssan dia dah pegi kat mama dia ni...
 
Eh skali pandang tengok muka Danish macam putera si jantung hati mama
lar.....Ni yang tak sabar nak balik nih...
 
Ngengehngeh...
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!

Cerita Hari Ni..

Assalamualaikum...
 
Pagi ni mengantok semacam...
 
Minggu ni we all berumahtangga kat rumah MEM sebab
kesian Danish kalau ulang alik ke SI nak tinggal kan dia sensorang
kt TC lagi tak sampai hati...Orang sakit nak kan perhatian yang lebih...
 
So our routine this week...
 
Balik kerja balik SI mandi manda,basuh kain baju..Hubby pulak
pegi main bola kat padang atas tu jek....
Siap siap pukul 8:00pm jugak baru pegi rumah MEM...
Esok pagi nya pukul 6:30am balik semula ke SI mandi manda lagi
siap siap terus pegi kerja...Hoccay macam hotel tak ...???
Buat sementara jek sampai Danish fully sihat....
 
Tu pun MEM cakap semalam dia dah menggataiiii nak turun bawah...
Call papa ajak papa pegi rumah Pak Long dia kt Kg Melayu...
Halllooooo awak baru 2 days sunat ye tunggu lar sikit hari lagi...
Baru lar boleh mengejen(bahasa orang kg.hubby)....
 
Nak tayang bekpes me hari ni...
 
Quaker Oat jek tu pun campur gula jek...Susu dah habis tak beli
lagi...Kalau kiddo called this air keroh sebab air dia kan look keroh jek...
Nak kene kacau dia baru dapat punya oat...
 
Hoccay me nak sambung keje...
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!

Tuesday, November 26, 2013

Alhamdulillah Selesai Sudah...

Assalamualaikum...
 
Hari yang di tunggu telah pun tiba...Seperti biasa mama yang selalu
terover gabra sedangkan si empunya diri relax je malahan tak menyabar
nyabar....
 
 Seminggu lagi.....5hari lagi....3hari lagi...2hari lagi eee tak sabar nya...
Si empunya diri sibuk menghitung hari....

Semalam balik rumah terus siap siap kan kain pelikat dia yang hanya ada 2
pasang tu...
 
Pagi ni lepas hantar me pegi keje hubby terus pegi rumah MEM untuk
urus kan Danish....
 
Appointment pukul 11:30am....
Setiap setengah jam me akan call hubby & Daniel
tanya dah ke belom dah ke belom...Last last pukul 2:30pm baru setteled..
 
Doctor datang lambat pastu dia yang ke-4...Hubby cakap
time nak tunggu turn Danish sempat tidur ngantok sangat kata nya...
 
Dah bujang dah anak mama nie....
 
Muka menahan kesakitan...Peace yalllll...
 
Alhamdulillah segala nya berjalan dengan lancar
 
Ada orang tanya nape kecik kecik lagi dah di sunat kan..
Pada me ok apa...Dah nak masuk 9 tahun dah ok la...Dulu
Daniel pun time time cenggini jugak dia sunat cuti skola darjah
2 naik 3...
 
Bersyukur ke hadrat Ilahi kerana ini sume keputusan dan
kerelaan dari dia sendiri tiada paksaan dari mama & papa....
Tak payah me nak bersusah payah memujuk mujuk bagai...
Alahamdulillah..
 
Wassallam
 
Thank you for reading this entry!!

Saturday, November 23, 2013

My first Trial....

Assalamualaikum...
 
Salam 19 Muharam...
 
Masih citer semalam tentang cooking lagi...
 
Dan semalam juga me telah menjaya kan diri buat karipap kentang...
 
Kenapa tak caya me boleh buat...???Sebenar nya me pun tak percaya
yang me boleh buat ..Hehehehe...Betul kata orang kan...Tak cuba tak tau..
Dah cuba dah tau nak cuba berulang kali lagi...
 
Kentang di potong dadu dan di rendam supaya senang empuk..
Me rendam semalaman...
 
Bawang merah & isi ayam juga di potong dadu...
Isi ayam tu sikit jek sebab tu je yang tinggal...
 
Hoccay kali ni kuali pulak nak enterprem...
Tumis sume bahan yang di blend (bawang merah,bawang putih,
sedikit halia & serbuk kari daging) baru masuk kentang & ayam ....
Campur air cikit sampai kentang betul betul empuk baru masuk
kan bawang yang di potong dadu & perasa..
 
Tepung yang dah siap di doh..
Ada bulat kecik ada bulat besar...Suka mak pak me jek...
 
Siap sudah tunggu masa untuk di goreng...
Dapat la dalam 55ketul..
 
Tadaaaaaaa...Aik 4 ketul jek ke....Tadi nampak cam banyak jek..
Goreng sikit dulu dan ini yang tinggal...Yang lain dah masuk dalam
perut kiddo...
 
Nampak cam payah nak buat tapi dah buat rasa senang sangat...
Di tambah pulak ada pembantu (Daniel & Princess) sorang tukang
geleng tepung atas papan penggeleng sorang lagi tukang
isi inti...Mama tukang tekap jek...Danish sesekali tolong
tabor tepung atas papan penggeleng supaya tepung
tak melekat...
 
Alhamdulillah my first trial me berjaya..
Penat pun rasa tak penat...Happy jek..
Apa yang penting kerjasama....
 
Tapi kan pagi ni kan kita bangun tidur kan tangan kaki kita lenguh
sangat sangat....Pastu tapak tangan kita kan bisa tau maybe kesan dari
menekap nekap semalam nya...
 
Walaupun sakit sana sini tetap me gagah kan buat siaran
ulangan esok sebab inti masih berbaki...
 
Wassalam..
 
Thank you for reading this entry!!

Semalam Yang Indah...

Assalamualaikum...
 
Jumaat semalam JDT cuti kan so penuh activity mama kat rumah...
 
Hubby keje so me bangun pagi eh tapi kalau hari cuti biasa
pun memang me bangun pagi apa tak pernah jejak pukul 10:00am baru
nak bangun...Rase cam rugi je duduk rumah tapi buat homework just
halfday...Rugi masa woooo....
 
Semalam kiddo tak banyak kerenah sebab dia tau kalau papa
dia tak de dia harus buat apa yang patut di buat sahaja...
Tak de gaduh gaduh , tak de cry cry ermmm baik anak mama
kalau hari hari cenggini kan bagus tak lar sakit jantung mama
di buat nya....
 
Semalam me masak ayam lemak cili padi...
 
In d making...Amik kau tak agak agak dengan periuk pun enterprem..
 
Kasi cantik sikit la masuk dalam bowl...Ready tu mamam..
 
Hubby tak de kan.. So malas nak kuar walaupun ke restaurant peberet..
Lagi pun Darwish bukan nak sangat duduk belakang dengan kakak abang
dia..Tetap nak duduk dengan me...Me pun belum nak berapa expert sangat
lar drive sambil nak pangku dia..
 
Nak resepi....????Resepi campak campak jek...
Tapi kompom sume pun dah expert dah masak cili padi nie...
So ikut resepi memasing la ye..
 
Ngeh ngeh ngeh..
 
Wassallam...
 
Thank you for reading this entry!!
 


Thursday, November 21, 2013

Al-Haq

Assalamualaikum...
 
Assalamualaikum dari Cik Puan rumah...
 
Petang petang ni saja nak share lagu Mawi ft D.Ac Mizal (Al Haq)..
 
Suke sangat sangat dengar lagu nie..
Setiap baris ayat ada maksud tersendiri...
 
Cuba hayati ye wahai sahabat...
 

Andainya ku bisa putarkan saat waktu,
Ku perbetulkan segala kesilapan lalu,
Andainya kupernah melukakan hatimu,
Izinkan aku mengubati jiwa ragamu,
Segala-gala suka dan duka,
tak pernah dapat ku lupa,
Daku manusia biasa,
dibawa dosa pahala,
Hidup didunia cuma sementara,
Janganlah leka jangan terpedaya,
Antara kaca dan juga permata.
Ku bersujud padamu,
berdoa pada yang satu,
Padamu aku mengadu,
Allah yang satu,
Mohon petunjuk darimu,
berderai air mataku,
Ku ingin dekat denganmu.
Ya Allah x2,
ampunilah dosa dosaku yang lalu,
Ya Allah x2,
Maha Pengasih,Penyayang, Maha Mengerti.
Andainya kubisa hidup seribu tahun lama lagi,
Ku kota kata kata yang telah ku janji,
Andainya ditakdirkan esok aku pergi,
Susun sepuluh jari memohon diampuni,
Janganlah bersedih berduka,
Berjumpa disana semula,
Kembali kepada pencipta,
Diruang yang luas terbuka,
Pintu syurga dan neraka,
Bertapa kau bersedih berduka dijiwa gelora didalam dilema menanggung derita
Ku bersujud padamu,
berdoa pada yang satu,
Padamu aku mengadu,
Allah yang satu,
Mohon petunjuk darimu,
berderai air mataku,
Ku ingin dekat denganmu.
Ya Allah x2,
ampunilah dosa dosaku yang lalu,
Ya Allah x2,
Maha Pengasih,Penyayang, Maha Mengerti.
Allah akhbar, Allah yang Maha Besar,
Mari memuji memuja,
Maha Kaya Berkuasa,
Ampunilah segala dosaku yang lalu
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!! 

 


Prince Of My Heart...

Assalamualaikum...
 
Salam 17 Muharam 1435H...
 
Esok JDT cuti ek....So apa plan uolls...As me...
Dok uma je kot as hubby kene kerja tak tau pukul berapa balik
& malam pulak pegi dinner boss belanja sebab bekerja di hari cuti....
Me bermanja dengan anak anak je la...Smiley...
 
Pagi tadi punya citer...
 
Yang ada kat rumah...
Me,hubby,Danish,Darien & Darwish....Lagi 2 orang tak balik...
 
Time me bangun tidur me tengok cantek je sume pun masih tidur
lagi...Keluar bilik mandi pun dorng still tidur lagi...Tengah pakai baju
tak alih alih me perasan ada budak kecik cam ngendap me kat
pintu bilik...Berderau darah me hoccay....Ye lar malam semalam
baru je tengok movie Highland Tower tu yang terbayang bayang...
 
Dua kali tu budak kecik tu tunjuk kan muka & terus datang
meluru ke arah me..He is Darwish putera si jantung hati me..
Terus me peluk dia & cakap kat dia lenkali jangan buat cenggitu
lagi ye...Nak masuk terus masuk jangan main jengah jengah...
Terus peluk peluk cium cium dia yang bau masam masam manis
baru bangun tidur tu..Sebenar nya mama dia ni penakut....Hehehehe..
 
Wajah si jantung hati me yang memang langsung tak boleh nak
berenggang dengan me even dengan papa pun dia tak nak...
Menangis nangis mesti nak dengan me jugakkkkk..
Nasib baik time hantar pagi nak pegi kerja dia tak pernah
buat perangai kalau tak...Susah lar mama oooiiii nak pegi kerja...
 
 
 
 
 
 
 
Pica taken on 14nov time me off duty nak pegi amik results
Daniel hari tu...
 
Tak sabar nak balik rumah nak gomol gomol ini budak kecik...
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!

Tuesday, November 19, 2013

Belajar Untuk Redha

Assalamualaikum...
 
Hari ni sampai office giler punya lambat...Pukul 9:00am baru
terhegeh hegeh Exora putih masuk dalam gate SCSB...
Padan lar muka me kan...Sedar memang awal tapi baring baring jap last
last 6:40am baru nak bangun mana nak kejut putera puteri lagi...
 
Dah lar tu sampai depan building KFC Holdings Bandar Dato' Onn
jammed punya lar panjang sampai ke traffic light Desa Mutiara...Dari TC
nak patah balik ke DC makan masa 1hour...Tak pe lar
boss deduct je lar memang tetiap bulan memang kene deduct pun
tak pernah nya tidak...Haish...
 
Penantian yang di nanti selama almost 2months telah pun
berakhir on 14 Nov bersamaan 10 Muharam...
And the results are quite disappointing...
Tapi rata rata yang ask me the result sume
cakap eh ok lar apa tak ok nya...
 
But to me he can get much more better kalau dia lebih berusaha..
Nampak macam me tak appreciated dia kan....
Bukan...Bukan me tak appreciated dia...Me amat bersyukur
kalau dah takat itu rezeki dia tapi yang buat me ralat dia
langsung tak menunjukkan ciri ciri seorang pelajar yang nak amik exam..
 
Sebelum result keluar one of dia punya teacher dah panggil me...
Saspen hoccay....Dia bagitau me result Daniel...Mulut cakap
Alhamdulillah tapi hati bagai di hiris hiris punya lar sayu...
Dia cakap dia dah hantar detail & result Daniel kat salah satu
skola Cluster yang kat bandar tu...Mudah mudahan di terima...
Kalau tak masuk je lar mana mana skola tak payah nak Cluster mluster
sangat....

Dekat Dewan SKTC...
Tengah menung kan apa tu ek...???
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!

Monday, November 18, 2013

Mini Convo Tabika KEMAS 2013

Assalamualaikum...
 
Salam Isnin Salam 14 Muharam 1435H...
 
Semalam balik kampong plan nak pegi jemputan khawin
maklumlah cuti skola kan dah start maka banyak la jemputan sana
sini yang kene attend cewah ayat macam glam je kan...
 
This Saturday ada 2 jemputan...Kembung nasi minyak la
gamak nya...Pastu malam nya ada kenduri aruah SIL 100hari...
Makan lagi...Hilang plan diet me...Diet ker....Mesti....
KG dah over weight sangat sangat dah ni..Dapat turun sampai
KG idaman pun dah ok la..Kira Alhamdulillah...
 
Today just nak share kisah minggu lepas...
 
Mini Konvokesyen Tabika Kemas Taman Cempaka...
 
Anak mama cuma dapat hadiah cenderahati KEMAS jek..
Kedatangan tak cantik memang tak dapat hadiah..Sebab dia
banyak cuti MC...Kebersihan pun tak dapat sebab ada yang lagi
bersih dari dia....Cuba tahun depan ye sayang..
 
Cepat sangat dia toleh ke depan tak sempat mama nak
snap pica muka yang hensem...Hehehehe...
 
Beratur nak amik hadiah....
 

 

Cer teka mana satu Darien...
Hehehe mama pun tak tau...Pica ni Abg.Danish yang
amik...Dia je yang tau mana satu Darien...Hehehehe lagi..
Kalau tengok tang mata rasa nya 2 dari kanan kot...
 
Hoccay ini lar saya....Wajah di sebalik topeng
Doraemon...Ngehnghengeh...
 
Kanak kanak Doraemon tengah buat live show...
 
Hoccay skola dah cuti...Dah tak dapat jumpa kengkawan
lagik...Kalau ada pun yang duduk dekat dekat dengan rumah
MEM boleh lar main sesame....So jumpa sebulan setengah lagi
ye kengkawan....
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!


Wednesday, November 13, 2013

Wajah Kesayangan Hamba..

Assalamualaikum..
 
Just nak share wajah kesayangan me...Memang hari hari tak sabar
nak balik nak tatap wajah sang Putera Jantung Hati me ni...
 
Apa yang me pegang dia pun nak pegang sama...
 
Belek jangan tak belek...
 
Nak beli kan mama kasut ke manja...?
 
Buat bibir...Cubit kang baru tau..
 
Pica taken kat kedai kasut kat Angsana...
 
Ahad lepas cuci poket ke Angsana beli kan En.Danish sandal...
 
Kalau tengok kat rumah tu dah macam kedai kasut pun ada jugak
tapi tetap nak beli yang baru lagik...Tu pun banyak yang elok dah kasi orang
& yang tak elok dah kasi En.Tong....
 
Nasib baik yang lain tak merengek nak itu ini...
 
Manja tunggu mama balik ye...Nak cium cium manja
sampai lemas...Miahahahaha...Jahat btul mama...
 
Wassallam..
 
Thank you for reading this entry!!

Salam 9 Muharram 1435H

Assalamualaikum..
 
Sempena 9 Muharram hari ni me just nak share ini untuk semua..
 
Niat puasa hari ke 9 Muharam (Hari Tasu’a) ialah:

* NAWAITU SAUMA GADHIN MIN YAUMI TASU'A SUNNATAN
 LILLAHI TA’ALA
Daku berniat puasa sunat Hari Tasu'a kerana Allah Taala..

Niat Puasa Sunat 10 Muharram (Puasa Sunat ’Asyura)
نويت صوم عشر سنة لله تعالى
NAWAITU SAUMA ‘ASYURA SUNNATTAN LILLAHI TA’ALA
Ertinya: “Sahaja aku puasa hari ’Asyura , sunnah kerana Allah ta’ala.”
Nota : Perkataan ghadin bermaksud esok -
jadi ada tak ada dalam lafaz maksudnya tetap anda berpuasa pada
esok setelah berniat hari sebelumnya .
Kenapa perlu puasa 2 hari dan bukan pada 10 Muharram sahaja?
Berpuasa sebaiknya didahului dengan berpuasa pada Hari Tasu’a (9 Muharram)
agar tidak menyerupai amalan orang Yahudi, yang hanya berpuasa
pada hari Asyura sahaja.
.
عن ابن عباس رضي الله عنهما قال : حين صام رسول الله صلى الله عليه وسلم يوم عاشوراء وأمر بصيامه ، قالوا : يا رسول الله ! إنه يوم يعظمه اليهود والنصارى. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم :” لئن بقيت إلى قابل ، لأصومن التاسع”…رواه مسلم
Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: “Ketika Rasulullah SAW berpuasa pada hari ‘Asyura dan Baginda menyuruh berpuasa pada hari tersebut. Para sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah ! Sesungguhnya hari ini (‘Asyura) adalah hari yang dibesarkan oleh Yahudi dan Nasara.” Maka Baginda bersabda: “Sekiranya daku masih ada pada tahun hadapan , pasti daku akan berpuasa juga pada hari sembilan (9 Muharram).”
(Riwayat Imam Muslim)

Fadhilat Puasa Muharram
Kelebihan berpuasa pada bulan Muharam dapat dilihat melalui beberapa hadis Rasulullah SAW.:
.
1. Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Seutama-utama puasa sesudah setelah puasa Bulan Ramadhan adalah puasa di Bulan Muharram, dan sebaik-baik solat setelah solat fardhu adalah solat (sunat) pada malam hari.” (Hadis Riwayat Imam Muslim)
.
2. Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang berpuasa pada hari akhir Zulhijah dan awal Muharam, nescaya Allah ampunkan segala dosanya walau selama 50 tahun melakukannya.” (Hadis riwayat Ibni Abbas)
.
3. Rasulullah SAW bersabda: “Siapa yang berpuasa pada Jumaat pertama Muharam, nescaya diampunkan Allah dosa-dosa yang lalu.” (Hadis Sahih)
.
4. Sabda Rasulullah SAW lagi: “Siapa yang berpuasa tiga hari berturut-turut pada hari Khamis, Jumaat dan Sabtu pada bulan Muharam, nescaya Allah memberi pahala seperti beribadat 900 tahun.” (Hadis Sahih)
.
5. Rasulullah SAW bersabda: “Tiga hari daripada setiap bulan dari satu Ramadan kepada satu Ramadan yang berikutnya adalah menyamai ganjaran berpuasa sepanjang tahun. Berpuasa pada hari Asyura juga dihitung di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang berlalu.” (Hadis riwayat Muslim).
.
6. Kata Ibnu Abbas r.a.: “Tidak pernah aku melihat Nabi SAW menanti-nanti puasa pada suatu hari yang diutamakan lebih daripada hari lain kecuali hari ini, iaitu ‘Hari Asyura’ (10 Muharram), dan bulan puasa iaitu Bulan Ramadhan.” (Riwayat Imam Bukhary dan Imam Muslim)
.
7. Daripada Abu Qatadah r.a. berkata: “Bahawa Rasulullah SAW pernah ditanya tentang berpuasa pada hari ‘Asyura (10 Muharram). Baginda menjawab: “Akan dapat mengampunkan dosa setahun yang lalu.” (Riwayat Imam Muslim)

Dalam satu hadis menyebut “هذا يوم عظيم يوم نجى الله فيه موسى وأغرق فرعون” bermaksud,
“Hari ini adalah hari yang besar dimana Allah menyelamatkan Musa dan menenggelamkan Firaun”.
Sabdanya lagi “يوم صالح هذا يوم نجى الله بني إسرائيل من عدوهم” bermaksud,
“Hari ini ialah hari yang baik dimana Allah menyelamatkan Bani Israel dari musuh mereka”.
Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah saw bersabda“أظهر الله فيه موسى وبني إسرائيل على فرعون..” bermaksud,
“Di hari tersebut (Asyura) Allah memenangkan Musa dan Bani Israel keatas Firaun”.

يعني رمضان) وعن ابن عباس “ما رأيت النبي صلى الله عليه وسلم يتحرى صيام يوم فضله على غيره إلا هذا اليوم يوم عاشوراء، وهذا الشهر (البخاري
Tidak aku melihat Nabi saw berusaha berpuasa melebihi hari-hari lain selain hari ini, iaitu hari Asyura dan di bulan ini iaitu bulan Ramadan”. Oleh itu hadis ini menunjukkan Hari Asyura merupakan hari yang paling afdhal untuk berpuasa selepas bulan Ramadan dan Hari Arafah.
Puasa di Hari Asyura menghapuskan dosa setahun. Ini adalah diantara anugerah Allah swt kepada manusia yang memang lumrah terdedah kepada kesilapan dan kelemahan. Allah swt menjadikan hari tersebut sebagai sebab untuk pengampunan dosa dan taubat. Marilah kita 'AMBIL KESEMPATAN' sekali setahun ini.. Mama pun baru first time nak cuba dan baru mengkaji tentang hari istimewa ini..(bukan sekadar hari untuk masak bubur Asyura yg sebenarnya dtg dari amalan Syiah..)

Semoga perkongsian ini dapat sama sama kita menfaat kan nya...

In Sha ALLAH...

Nyempat ajek...Puan rumah nak tumpang lalu...
Tudung pemberian dari SIL..Tahun lepas lagi dia dah kasi ini tudung
tapi seingat me pakai baru 2 3 kali jek sebab banyak sangat ropol ropol
dia...Rimassssss...Hehehehe btw thanks ye Sis..
 
P/s:Perkongsian di kongsi dari salah seorang sahabat di muka buku...
Terima kasih di atas info yang sangat berguna...
 
Wassallam..
 
Thank you reading this entry!!